Новини

3-ти конкурс за иновативен нов фермер на годината – NEWBIE 2020

Националната NEWBIE Консултативна група за България обявява 3-ти конкурс за иновативен нов фермер на годината – NEWBIE 2020

Цел на конкурса – да отличи иновативен нов фермер на годината.

Кой може да се включи: фермери/земеделски производители над 18 г. в България, без ограничение на възраст и размер на стопанството им, които управляват поне 2 и не повече от 10 години,  с успешен селскостопански бизнес модел, имат нови продукти и/или услуги, използват иновативни методи и подходи в стопанството, включително допълнителни дейности като преработка на продукция, агро-туризъм, социални дейности, образователни дейности и т.н.

Критерии за избор:

 • Новост/ оригиналност на продуктите, услугите, пазарите
 • Успешен бизнес модел – идея, концепция, стратегия, резултати
 • Подходи за преодоляване на пречки и бариери ( достъп до земя, пазар, капитал, работна сила)
 • Отдаденост и отговорност към фермата/стопанството и околната среда
 • Социален ефект в общността

Как да се включите:

 1. Изисква се регистрация в мрежата на проект NEWBIE http://www.newbie-academy.eu/membership-bu/ 
 2. Да попълните приложената апликационна форма и я изпратите на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  или Гугъл формуляр в срок до 28.02.2021, включително.

Награда

Победителят в конкурса ще спечели 500 евро, които да използва за:

 • Участие в европейска конференция или работно посещение за обмен на иновативни практики и подходи
 • Или обучение и маркетинг

 Освен това ще получи

 • Популяризиране на страницата на проекта
 • Обмен на опит и идеи с нови фермери от Холандия, Белгия, Германия, Словения, Великобритания, Ирландия, Франция, Португалия
 • Изработване на промоционално видео

Националната Консултативна група за България, която включва експерти от фермерски асоциации, консултанти, преподаватели и изследователи ще избере 3 финалисти на база подадените формуляри за участие, с които да проведе интервю и излъчи победителя за 2020 г. Резултатите ще бъдат обявени до края на м. март 2021 г.

Конкурсът се организира като част от дейностите по проект NEWBIE „Мрежа на нови фермери: Бизнес модели за иновации, предприемачество и устойчивост в европейското земеделие“. Провежда се в 9 страни от ЕС: Холандия, Белгия, Великобритания, Ирландия, Франция, България, Словения, Португалия и Германия.

Основна цел на проекта е да се увеличат иновациите, предприемачеството и устойчивостта в европейското фермерство като се даде възможност на нови фермери успешно да създадат устойчив земеделски бизнес в Европа. Нови фермери са от наследници на ферми до напълно новодошли в селското стопанство.

Повече информация за проекта https://www.bi-gd.org/site/bg/proekti-2/tekushti-proekti/111-newbieproject или на английски http://www.newbie-academy.eu/ 

Още по проекта

Този сайт използва бисквитки. Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Прочетете повече за политиката за защита на личните данни.