Новини

Победител в 3-я NEWBIE конкурс за иновативни нови фермери е ферма GREEN TO GO

Отново силни кандидати се състезаваха в 3-я NEWBIE конкурс за иновативни нови фермери в България, организиран от Бизнес инкубатор-Гоце Делчев и  Националната консултативна група по проект NEWBIE. Победител е ферма GREEN TO GO.

Стефан Цонев и Весела Мирчева от ферма GREEN TO GO, с. Черньово, общ. Ихтиман, отглеждат листни зеленчуци, спанак и бейби листа от спанак, рукола, различни видове бейби салата и свежи подправки. Стартират 2013 г. с 30 дка открити площи, с ентусиазъм и много планове и идеи, стъпка по стъпка, с труд, постоянство и вяра, развиват, разширяват и модернизират стопанството. Решението да предлагат опаковани продукти е ключово пазарно предимство, тъй като тогава няма много земеделци, които да пакетират салати или спанак и да етикетират продукцията си, важно условие за големи търговски вериги.


Бизнес модел: създаване на стопанство,  близо до големия град и да предлага свежа продукция, с максимално кратък път до трапезата на крайния потребител. Доказват, че с дългосрочно партньорство за  директни продажби към големи магазини и с минимален въглероден отпечатък, местната земеделска продукция има бъдеще на трапезата на градския човек.
Техните предимства: постоянни иновации, технологии, пестене на ресурси и опазване на околната среда, както социална отговорност. Инвестират собствени средства и ползват банков кредит.
От 4 години прилагат нов метод за отглеждане на листни и други зеленчуци, чрез почти напълно елиминиране на нуждата от хербициди, фунгициди и инсектициди – семената се полагат между два пласта специална хартия  като долният пласт под семето е бариера срещу плевели, но позволява вкореняването. Горният слой е достатъчно фин, за да покълнат и пробият семената, но се изисква много добра предварителна подготовка на почвата и земните легла за отлични резултати. Изследват състава на почвата ежегодно, за да няма излишно наторяване.
От 2020 г. въвеждат система за прецизно напояване с електронно, уеб базирано управление, за да пестят вода като напояват на точното място с точното количество вода и запазват влагата в почвата максимално дълго чрез засенчващите мрежи. А с почистваща машина ефективно премахват растителни остатъци от предходна реколта за предотвратяване на гнилостни процеси  и чисто механично, почиства чрез вакуум вредители и замърсявания върху предвидените за бране площи.
Използват възобновяема енергия - соларни панели за водните помпи през летния сезон. От април 2020 г. в цеха за пакетаж въвеждат една от най-иновативните системи за запазване качеството и за безопасност на продукцията – BIO TURBO технология. Повишава сигурността на крайния продукт и забавя процесите на гниене, като елиминира етилен, вируси и бактерии, включително COVID – 19, чрез озониране.
Социална отговорност: Технологиите позволяват с малко на брой, но по-квалифициран персонал да извършват по–големи обеми от работа и да отглеждат качествена продукция. 15 души на постоянни трудови договори и 5 до 10 човека – сезонни работници, които работят законно според личните си предпочитания на срочни или ежедневни трудови договори. Всички служители имат осигурен служебен транспорт и застраховки. Постоянно подобряват условията на труд. Свързват се с Инспекцията по труда и дават предложение за по-ефективна система- онлайн система за бързо регистриране на еднодневни трудови договори, която се внедрява следващата година.
Имат и допълнителна неземеделска дейност: партньорство с PPC HRC Culinary Academy Bulgaria - регулярни срещи с настоящи и бъдещи професионални готвачи, като ги запознават със спецификата на земеделската продукция и начини за разпознаване и подбор на истински качествената. Академията получава определено количество свежи листни зеленчуци и подправки за обучения и презентации.

2 място заема Асен Терзиев, Акрима Инвест, с. Ягодина със стопанство за отглеждане на родопски боб, картофи, биоградина с  мурсалски чай и работилница за сертифицирани биологични продукти - сладка, билкови еликсири, бланширана коприва, бланширан боб, оцет от диви ябълки, плодови концентрати от малина, арония, плод и цвят от бъз. Съчетават стопанството с  туризма като  хотелът им Мурсал използва 60% местни и собствени храни. Имат и конна база с 6 коня. Стремят се да опазват околната среда като използват възобновяема енергия: слънчеви панели, а вече 3 години не използват пластмасови бутилки за продуктите си. Въвели са  нова технология – ултразвукова хомогенизация на преработваните продукти. Партнират си  успешно с няколко мандри, животновъдни стопанства от периметър до 20 км като съвместно реализират продукцията си.

 

 

 

3 място е за Екатерина Куцева, с Гьоврен, община Девин. Заедно със семейството си отглежда 80 коня от няколко породи:  от автохтонната Каракачанска порода коне, елитни коне за езда, Българска тежковозна порода коне – за дейности свързани с дърводобива. Целят опазване на генофонда на Български каракачански кон, имат 40 сертифицирани. В  елитните породи коне стопанството е трикратен шампион за България и печели множество награди.  Отглеждат и кучета от породата Алабай. Имат  20 крави и 100 кошера с пчели. Произвеждат изцяло ръчно и по традиционни рецепти различни месни деликатеси като солно сушени меса и др.  Семейството има фирма за конна езда и конни преходи като така се допълват доходите и се популяризира дейността на стопанството. Животните се отглеждат пасищно, което е основен фактор за запазване на високопланинските пасища и сенокосни ливади и за запазване на пасторалния селски ландшафт. Без пасищно животновъдство високопланинските ливади са обречени на обрастване с горски видове, а това от своя страна намалява и хранителната база за дивите тревопасни животни (сърни, елени, зайци).

Още по проекта

Този сайт използва бисквитки. Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Прочетете повече за политиката за защита на личните данни.