Новини

Националната Newbie Консултативна група - среща и избор на иновативен нов фермер

Националната консултативна група по проект NEWBIE проведе свое заседание он-лайн на 7.07.20 в условия на увеличаващ се брой хора с потвърдени положителни тестове за Ковид-19.

Членовете на групата взели активно участие: Божура Фиданска, Институт по Аграрна икономика, София; Евгения Ачкаканова, Институт по животновъдни науки, Костинброд  и член на УС на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България;  Мариела Богданова, БГ региони ООД, Благоевград; Мария Юнакова, Селскостопанска Академия и екипа на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев.  С мнение и предложения се включи Димитър Ванев, Национална служба за съвети в земеделието.

Дневният ред на срещата:

 1. Информация за дейности и събития до момента
 2. Избор на иновативен нов фермер на годината и събитие, на което да бъде официално обявено.
 3. Обсъждане на теми и място на провеждане за следващия дискусионен кръг.
 4. Обсъждане на подходящи български инструменти в подкрепа на нови фермери
 5. Какво предстои, планиране на следващи дейности и събития

Росица Джамбазова представи дейностите и резултатите по проекта за първата половина на 2020 г:

 • Кратки практически статии с интересни теми: дигитализация на земеделието заедно с Божура Фиданска; международното сътрудничество и отлично партньорство между научно-изследователската общност и фермерите чрез Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България написана от Евгения Ачкаканова; достъп до знания- иновативното професионално образование в земеделието – примера на професионална гимназия по механизация на селското стопанство в Гоце Делчев; достъп до пазари на земеделците в условията на Ковид-19
 • Проведен дискусионен кръг през месец юни в Гоце Делчев по дигитализация на селското стопанство в сътрудничество с проект ДИАГРО – какви са предизвикателствата и готовността на България и фермерите.
 • Направените 2 нови видеа на иновативни нови фермери – планинско животновъдство, минимандра и партньорство с био сладка на Димитър Кукунджиев, Ягодина https://www.youtube.com/watch?v=jW4fqYuN58Y  и млад био производител на етерично-маслени култури, зеленчуци и плодове и био козметични продукти Васил Ралчев, Панагюрище https://www.youtube.com/watch?v=e6VDvLluR4c&t=54s  .
 • Споделения опит от участие на български представители в Европейска конференция и посещение на иновативни ферми и партньорства в Словения от февруари 2020

В избора на иновативен нов фермер на годината се включиха всички членове на Консултативната група, който бе организиран електронно.  Тримата финалисти са:

 Димитър Кукунджиев, Ягодина с планинско пасищно животновъдство на български породи крави и овце над 1200 м н.в. в Родопите, мини мандра, за да добави стойност към животновъдството и се гордее с качеството на сиренето и кашкавала, на киселото овче и краве мляко. Гарантират, че продуктите са натурални, 100% високопланинско родопско мляко. Правят го от сърце и душа, с вкус на родопска трева и билки. Отскоро прилагат печеливш маркетингов подход – сътрудничество с работилница на био сладка и хотел Мурсал. Така млечни продукти кашкавал и сирене вървят страхотно панирани или печени с био сладката от диви ягоди, боровинки, малини, еликсир от глухарчета, боров мед с марка Мурсал или пък овче и краве гъсто кисело мляко обляно с дъхови био сладка. Туристите могат да ги пробват в менюто, да се уверят колко са вкусни и да си купят от витрините с продуктите и в къщи да си комбинират и усещат по-дълго дъха на Родопите.

Петър Петров, зооинженер, Боженски чифлик с. Съботковци, Габровско – стопанство, което е съвкупност от ферма с говеда и овце, мини мандра, за да преработва собственото мляко в кисело мляко, сирене, кашкавал, масло и пастьоризирано мляко и 2 къщи за гости, като гостите могат да се насладят на вкусните продукти на стопанството -  освен на млечните продукти още на пилета, патици, пъдпъдъци, зайци и др. и зеленчуците от две малки оранжерии. Предлагат и опознавателни разходки и дейности под формата на игра (доене, събиране на яйца, хранене на теленца, ловене на овце и др.), децата и младежите се запознават със селския бит и култура, което е източник на доходи за фермата, но и създаване на потенциални клиенти за продуктите.

Захари Беличенов, рибарник, Разлог  – заедно с още двама партньори комбинират производството на вкусна риба  (пъстърва, сьомгова пъстърва и сивен) с капацитет 150 тона годишно и цех за първична преработка с допълнителна услуга – малкото ресторантче, което привлича все повече клиенти - местни хора от региона и български и чужди туристи от туристопотока на Банско. Те виждат чистата среда, в която се отглеждат рибите, сред красивата природа на Пирин и често искат да си купят и за вкъщи.

Членовете на групата подчертаха, че изборът между тримата финалисти е бил много труден, тъй като всеки от тях има конкретни постижения и заслужава наградата.  Все пак най-много гласове спечели Димитър Кукунджиев и членовете на НКГ потвърдиха обявяването му за иновативен нов фермер за 2019 г.

Обсъдиха се възможни национални събития за официалното обявяване и връчване на наградата на Димитър Кукунджиев, но поради непредвидимата ситуация ще се изчака и се прецени, кое ще е възможно.

Относно български инструменти/ механизми (toolkits), които могат да се използват  в подкрепа на нови фермери групата обсъди:

 • Концепцията по проекта за интегриране на 10 инструмента, търсене по ключови думи и теми.
 • Университетите имат платформи за обучения, но те са само за обучаемите с код за достъп
 • Мария Юнакова даде предложения за маркетингови инструменти
 • Сайтът на НССЗ може да се използва като такъв български инструмент за подкрепа на нови фермери
 • Бизнес инкубатор-Гоце Делчев предложи като български инструмент да се направят кратки видеа с Васил Ралчев, 22 –годишен, занимава се с биоземеделие на етерично -маслени култури и плодове и зеленчуци по конкретни теми като: Изграждане на екип и работната ръка; Навлизане на европейски пазари, Маркетинг и реклама и он-лайн търговия; Бизнес планиране и стратегия; Успешен бизнес модел; Практическо образование; Предприемачеството

Идеята ни хрумна  докато правихме записа и подготвяхме неговото видео за  YouTube канала на проекта,  стори ни  се интересно това, което той споделя с желание и страст. Васил е съгласен да използваме споделеното за кратки видеа, които да запалят и други да се заемат със земеделие.

 Консултативната група НКГ обсъди и реши темата за следващия дискусионен кръг (ДК) да е "Иновативно и практическо професионално и висше образование в земеделието", като се включат професионални гимназии от областта и по възможност от страната, университети и други заинтересовани страни. Провеждането на ДК е подходящо да бъде септември –октомври, ако е възможно да се осъществи.

Този сайт използва бисквитки. Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Прочетете повече за политиката за защита на личните данни.