Новини

Награда за победителя във втория конкурс Newbie

Димитър Кукнджиев - награденТретият конкурс NEWBIE в България все още не е приключил и българските нови фермери имат няколко дни за кандидатстване.

Членовете на Националната консултативна група и екипът на проект NEWBIE от Бизнес инкубатор – Гоце Делчев широко разпространяваха информацията и очакват интересни и вдъхновяващи кандидатури. Смята, че отново няма да е лесно да изберат победителят. Както каза журналистка от вестник „Български фермер“, и тримата  финалисти от втория конкурс заслужават първото място.

Вторият победител в конкурса Митко Кукунджиев и семейството му са много горди с наградата и я използваха за маркетингово обучение.

Митко Кукунджиев от село Ягодина има малка високопланинска ферма на 1200 м н.в. в Родопите. Отглежда  български породи крави, овце и кози и макар да не са с висока продуктивност, качеството на млякото и вкусът си заслужават усилията. Той  съхранява традиционни български родопски говеда и поддържа в добро състояние високипланински пасища.

За да добави стойност към производството на мляко, Митко изгражда мини мандра през 2015 г. и сега се гордее с качеството на своите млечни продукти: сирене и кашкавал, кисело мляко и масло. Венета, съпругата на Митко, помага при преработката на млякото. Те гарантират, че продуктите се правят от 100% планинско родопско мляко. Обичат това, което правят, влагат дуща и сърце. Отскоро прилагат печеливш маркетингов подход - сътрудничество с цех за био сладка и сиропи в хотел Мурсал, Ягодина. По този начин млечните продукти като кашкавал и сирене, панирани или печени, се съчетават чудесно с био сладко от диви ягоди, боровинки, малини,  еликсир от глухарчета, боров мед с марката Мурсал или овче и краве гъсто кисело мляко, залято с дъхави био сладка. Невероятният качамак от царевица,  смляна на каменна мелница, препечен и майсторски приготвен, поръсен с краве, овче или козе сирене на Митко се помни дълго. Брашното за качамака има по-тъмен цвят, че е пълнозърнесто, Туристите могат да изберат от менюто на ресторанта, да опитат колко са вкусни и да си купят за вкъщи, за да запазят вкуса на Родопите по-дълго. По този начин мандрата комбинира местната земеделска чиста храна с екотуризъм и продават съвместно млечни продукти и сладко на български и международни туристи.

Видео за фермата на Митко Кукнджиев

Още по проекта

Този сайт използва бисквитки. Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Прочетете повече за политиката за защита на личните данни.