Новини

Конференция „Иновативни подходи и решения за развитие на предприемачеството в трансграничния регион“ обобщи резултатите и решенията от проект Bu4Inno

Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, Център за подпомагане на предприемачеството  в партньорство с Центъра за научни изследвания и технологии (CERTH), Гърция и Университета на Македония, Гърция организира трансгранична конференция на 05.09.2023 г. в Гоце Делчев. Конференцията е заключителна по проект Bu4Inno „Бизнес, основан на знания и иновации в земеделието и хранителната промишленост“, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и националните фондове на страните, участващи в Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020.

В събитието се включиха представители на общини, Дирекция Бюро по труда, Областния информационен център, професионални гимназии от Гоце Делчев и Петрич, НПО, представители на бизнеса, читалища и други заинтересовани страни. Събитието се проведе в хибридна форма като онлайн се включиха гръцките партньори и представители на университет и научни институти, бизнеса и НПО.

БИ-ГД и Университета на Македония представиха резултатите и препоръките на проучвания в трансграничния регион на представители на бизнеса и на потенциални предприемачи. Сред предизвикателствата се откроиха последствията от Ковид-19 и войната Русия –Украйна, инфлацията и нарасналите разходи, загуба на пазари и несигурна и силно динамична среда. И бизнеса и потенциалните предприемачи осъзнават необходимостта от иновации и дигитализация, но достъпът до тях е затруднен и заради високата цена, и необходимостта от по-висока квалификация и компетентност на човешките ресурси.

БИ-ГД представи новия комплексен подход и иновативно решение на предизвикателствата за развитие на успешно предприемачество, приложен по проекта:

• идентифициране на мотивирани млади хора,

• генериране и реална оценка на иновативни бизнес идеи,

• разработени обучителни модули с успешни примери на български предприемачи, които да отговарят на нуждите от обучение,

• практически уъркшопи и семинари, много интензивен иновативен лагер, където си взаимодействат потенциални предприемачи, ментори и предприемачи за придобиване на знания и практически умения, разработване на бизнес идеите от 9 екипа и представянето им пред предприемаческо жури,

• а екипите на иновативните идеи с най-голям потенциал имаха работно посещение в Гърция: Търговско-промишлена палата Солун - втората по-значение и авторитет палата в Гърция, за да се запознаят с услугите, които предоставят на бизнеса, визията за дигиталното и зелено бъдеще и подкрепата за стартиращи фирми; посещение на технологична лаборатория на CERTH, за да се запознаят с възможностите, които науката и научните изследвания дават на бизнеса и срещи в Университета на Македония за техните практики на взаимодействие на академия-бизнес и зелени инициативи като рециклиране от студенти за облагородяване на академичната среда.

Доказателство за успешния подход и методиката учене чрез правене и експериментиране бе представянето на конференцията на най-добрите иновативни идеи от самите екипи от България: Близди - лечебни и здравословни близалки и Дигитален фермерски пазар на НПГ „Д. Талев“ Г. Делчев; Флорела – храната на бъдещето и Туристическа агенция с фокус върху неповторимите традиционни храни на Петричкия регион на ПГИТ „Асен Златарев“ Петрич и Клеа – бутиков зехтин за ценители от Гърция, които впечатлиха с иновативност, но и реалистичност на идеите.

Още по проекта

Този сайт използва бисквитки. Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Прочетете повече за политиката за защита на личните данни.