Новини

Дискусионен кръг за дигитализацията в земеделието

Скоро след като в България се разхлабиха мерките срещу Ковид-19 и разрешиха участие в  семинари и конференции на 8.06.2020 в Гоце Делчев  се проведе много интересен уъркшоп и дискусионен кръг  с фокус  дигитализацията на земеделските стопанства и предимствата на сдружаването и кооперирането.  

Организира се от Институт по Аграрна икономика ИАИ, София по научен проект „Теоретични модели за развитие на дигиталното земеделие (Диагро)“ , в партньорство с  проект NEWBIE на програма Хоризонт 2020 на Бизнес инкубатор - Гоце Делчев БИ-ГД.

15 участници: земеделски производители, представители на  МИГ „Гоце Делчев-Гърмен-Хаджидимово“ ,  „Растителна защита“, НПО.

Фокусът в изказването на Росица Джамбазова, БИ-ГД бе новите фермери, техните предизвикателства и модели, споделяне на опит  в неформални мрежи.

Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели представи ползите от сдружаването и добри български практики.

Презентацията на Божура Фиданска от ИАИ за целите, нуждите, ползите  и процеса на дигитализацията даде отлична основа за активна и ползотворна дискусия. Подчерта , че дигитализацията ще е основен приоритет на ЕС за следващия програмен период.

Ключови елементи от дискусията: възможна ли е дигитализацията на земеделието в България и конкретно в планински региони, какви са основните проблеми и предизвикателства за въвеждането, стартирала ли е подготовката за дигитализация на земеделието на национално ниво, какви ще са отговорностите на местно ниво, как би засегнала земеделските стопанства, каква ще е цената, може ли малките ферми да си я позволят, за да са конкурентоспособни, кой и как ще организира и управлява процеса на различните нива.

В дискусията важен акцент бе и ограничения достъп до земя, особено общинска, големите бюрократични пречки и забавеното е-управление в земеделието и изключително бавния процес на одобряване на земеделски проекти, необходимостта от реално облегчаване и опростяване на процедурите и реална подкрепа на земеделието, ефективното използване на публичните средства, за да се постигне конкурентоспособност на практика, а не на хартия.

Този сайт използва бисквитки. Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Прочетете повече за политиката за защита на личните данни.