Новини

Бизнес инкубатор - Гоце Делчев проучи и представи добри практики в социалното предпремачество от България като част от подготовката на каталог с добри практики, които да подпомогнат учителите преподаващи социално предприемачество по проект InnoSchool.  Примерите са в сферата на социалното включване на уязвими групи и описват социалните проблеми, които се стремят да преодолеят, таргет групите, основните дейности и въздействие на социалния бизнес.

За да се запознаете по-подробно с практиките на "Чудната градина", "Бартина" и "СЮЗО - социално предприятие", последвайте връзката тук.

Представителите на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, център за подпомагане на предприемачеството Росица Джамбазова и Снежана Джугданова и Бистра Поюклийска – ветеринарен лекар и нов фермер с малък планински пчелин в Триград взеха участие в заключителната европейска конференция по проект NEWBIE по програма Хоризонт 2020 и международния обмен в Монпелие, Франция.

Споделяме най-интересното от международния обмен в Нидерландия по проект NEWBIE, на програма Хоризонт 2020, организиран от Изследователския институт Вагенинген.

Участници от България, Ирландия, Шотландия и Нидерландия, а он-лайн – Обединеното кралство, Франция и Германия.

Основна тема: Достъп до земя и капитал за нови фермери в Нидерландия.

Най-впечатляващо: много иновативни модели и структури за навлизане на нови фермери; споделено финансиране; кооперативи за закупуване и управление на скъпата земеделска земя; комбинирано финансиране чрез различни фондове, банки, споделено финансиране; иновативен достъп до пазар; диверсифициране;  предприемачество във фермерството

Много интересна и наситена програма на международен обмен в Португалия по проект NEWBIE, на програма Хоризонт 2020.

Ковид -19 промени много плановете, Университетът в Евора реши да е национално посещение като представители на Министерството на земеделието, на община Евора, на нови  фермери и други заинтересовани страни посетят регион Иданья-а-Нова, първият биорегион в Португалия, със силна подкрепа и инициативи от местните власти за развитие на модерно земеделие и партньорство. И тъй като темата за къси вериги на доставки и местни политики в подкрепа на нови фермери и местни храни  е много интересна и за нас, поискахме да се включим в обмена, въпреки предупрежденията за нарастване случаите на щам Делта.

InnoSchool Ден, посветен на пилотното обучение по социално предприемачество InnoSchool и постиженията на участващите ученици, учители и училища, се състоя вчера в Благоевград. Присъстваха, представители на единадесетте пилотни училища от областта средношколци, техните преподаватели, образователни институции, медии, и гости.

Пилотното обучение InnoSchool бе през първия срок на учебната година, едновременно в над 80 училища от 9 европейски страни с цел тестване в реално време на новоразработената обучителна система InnoSchool,  придобиване на знания и умения по социално предприемачество и подготовка за въвеждането и в образователни програми на училищата. В България в тестовата фаза активно участваха  училищата:

Страница 1 от 14

Този сайт използва бисквитки. Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Прочетете повече за политиката за защита на личните данни.