Новини

Много интересна и наситена програма на международен обмен в Португалия по проект NEWBIE, на програма Хоризонт 2020.

Ковид -19 промени много плановете, Университетът в Евора реши да е национално посещение като представители на Министерството на земеделието, на община Евора, на нови  фермери и други заинтересовани страни посетят регион Иданья-а-Нова, първият биорегион в Португалия, със силна подкрепа и инициативи от местните власти за развитие на модерно земеделие и партньорство. И тъй като темата за къси вериги на доставки и местни политики в подкрепа на нови фермери и местни храни  е много интересна и за нас, поискахме да се включим в обмена, въпреки предупрежденията за нарастване случаите на щам Делта.

InnoSchool Ден, посветен на пилотното обучение по социално предприемачество InnoSchool и постиженията на участващите ученици, учители и училища, се състоя вчера в Благоевград. Присъстваха, представители на единадесетте пилотни училища от областта средношколци, техните преподаватели, образователни институции, медии, и гости.

Пилотното обучение InnoSchool бе през първия срок на учебната година, едновременно в над 80 училища от 9 европейски страни с цел тестване в реално време на новоразработената обучителна система InnoSchool,  придобиване на знания и умения по социално предприемачество и подготовка за въвеждането и в образователни програми на училищата. В България в тестовата фаза активно участваха  училищата:

ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОМЕНИ В СТРАТЕГИЯ ЗА ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ, ИЗПЪЛНЯВАНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНИТЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, ГЪРМЕН И ХАДЖИДИМОВО

СНЦ „Местна инициативна група - Гоце Делчев – Гърмен - Хаджидимово“ обявява за обществено обсъждане проект на промени в стратегия за Водено от общностите местно развитие (ВОМР), финансирана със Споразумение № РД 50-197/29.11.2016 г. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Отново силни кандидати се състезаваха в 3-я NEWBIE конкурс за иновативни нови фермери в България, организиран от Бизнес инкубатор-Гоце Делчев и  Националната консултативна група по проект NEWBIE. Победител е ферма GREEN TO GO.

Стефан Цонев и Весела Мирчева от ферма GREEN TO GO, с. Черньово, общ. Ихтиман, отглеждат листни зеленчуци, спанак и бейби листа от спанак, рукола, различни видове бейби салата и свежи подправки. Стартират 2013 г. с 30 дка открити площи, с ентусиазъм и много планове и идеи, стъпка по стъпка, с труд, постоянство и вяра, развиват, разширяват и модернизират стопанството. Решението да предлагат опаковани продукти е ключово пазарно предимство, тъй като тогава няма много земеделци, които да пакетират салати или спанак и да етикетират продукцията си, важно условие за големи търговски вериги.

Димитър Кукнджиев - награденТретият конкурс NEWBIE в България все още не е приключил и българските нови фермери имат няколко дни за кандидатстване.

Членовете на Националната консултативна група и екипът на проект NEWBIE от Бизнес инкубатор – Гоце Делчев широко разпространяваха информацията и очакват интересни и вдъхновяващи кандидатури. Смята, че отново няма да е лесно да изберат победителят. Както каза журналистка от вестник „Български фермер“, и тримата  финалисти от втория конкурс заслужават първото място.

Вторият победител в конкурса Митко Кукунджиев и семейството му са много горди с наградата и я използваха за маркетингово обучение.

Страница 1 от 14

Този сайт използва бисквитки. Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Прочетете повече за политиката за защита на личните данни.