Новини

Добра практика на Бизнес инкубатор - Гоце Делчев в конференция "Стимулиране на растежа и сближаването в граничните региони на ЕС"

Бизнес инкубатор – Гоце Делчев бе избран от Европейската Комисия да представи добра практика, единствена в секция Бизнес, на конференция „Стимулиране на растежа и сближаването в граничните региони на ЕС“ (Boosting Growth and Cohesion in EU Border Regions), проведена в Драма на 25 октомври.

Бизнес инкубаторът представи пилотните дейности в подкрепа на иновациите и интелигентната специализация, реализирани по проект Smart Specialization в трансграничния регион България – Гърция и основните изводи и препоръки за постигане на икономически растеж на региона. Основните пречки пред бизнеса са различното българско и гръцко законадателство в региона, изключително трудно е българска фирма да участва в гръцка обществена поръчка и обратно, липсва единното електронно управление и е-услуги, проблем е различната образователна система и квалификацията на човешките ресурси. Предложенията за преодоляване на пречките:

  • Създаване на единна трансгранична структура в подкрепа на бизнеса, която да съдейства за уеднаквяване на законодателството и правилата за бизнеса в целия трансграничен регион и за прилагане на общо е-управление и публични е-услуги за бизнеса.
  • Иновативна образователна система, която включва нови технологии и развива умения в съответствие с нуждите на икономиката и непрекъснато променящия се свят.
  • Трансгранична структура и финансиране в подкрепа на младежкия бизнес.
  • Трансграничен малък фонд за иновативни бизнес идеи, за да се отговори на нуждата от финансиране на иновативни бизнес идеи за малки фирми в региона.

Събитието, организирано от Европейската комисия, имаше за цел да се изследват нови пътища за преодоляване на трудностите пред трансграничните региони и отключване на техния потециал. Участваха представители на ЕК, Съвета Европа, европейски асоциации на трансграничните региони, представители на българските и гръцките власти и ръководствата на трансграничните програми, както и заинтересовани страни от югоизточна Европа. То бе серия от четири ключови срещи, реализирани в различни погранични региони на ЕС, на които се обсъждаха подобряване на достъпността, подкрепа за заетостта, здравеопазването и др., като приносът на Бизнес инкубатора бе с пример за подобряване на бизнес средата в пограничния регион чрез услуги, мобилности и обмен между български и гръцки фирми.

Програма на конференцията

Обща презентация

Този сайт използва бисквитки. Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Прочетете повече за политиката за защита на личните данни.