Новини

Националната Newbie Консултативна група - среща и избор на иновативен нов фермер

Националната консултативна група по проект NEWBIE проведе свое заседание он-лайн на 7.07.20 в условия на увеличаващ се брой хора с потвърдени положителни тестове за Ковид-19.

Членовете на групата взели активно участие: Божура Фиданска, Институт по Аграрна икономика, София; Евгения Ачкаканова, Институт по животновъдни науки, Костинброд  и член на УС на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България;  Мариела Богданова, БГ региони ООД, Благоевград; Мария Юнакова, Селскостопанска Академия и екипа на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев.  С мнение и предложения се включи Димитър Ванев, Национална служба за съвети в земеделието.

Дневният ред на срещата:

 1. Информация за дейности и събития до момента
 2. Избор на иновативен нов фермер на годината и събитие, на което да бъде официално обявено.
 3. Обсъждане на теми и място на провеждане за следващия дискусионен кръг.
 4. Обсъждане на подходящи български инструменти в подкрепа на нови фермери
 5. Какво предстои, планиране на следващи дейности и събития

Росица Джамбазова представи дейностите и резултатите по проекта за първата половина на 2020 г:

 • Кратки практически статии с интересни теми: дигитализация на земеделието заедно с Божура Фиданска; международното сътрудничество и отлично партньорство между научно-изследователската общност и фермерите чрез Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България написана от Евгения Ачкаканова; достъп до знания- иновативното професионално образование в земеделието – примера на професионална гимназия по механизация на селското стопанство в Гоце Делчев; достъп до пазари на земеделците в условията на Ковид-19
 • Проведен дискусионен кръг през месец юни в Гоце Делчев по дигитализация на селското стопанство в сътрудничество с проект ДИАГРО – какви са предизвикателствата и готовността на България и фермерите.
 • Направените 2 нови видеа на иновативни нови фермери – планинско животновъдство, минимандра и партньорство с био сладка на Димитър Кукунджиев, Ягодина https://www.youtube.com/watch?v=jW4fqYuN58Y  и млад био производител на етерично-маслени култури, зеленчуци и плодове и био козметични продукти Васил Ралчев, Панагюрище https://www.youtube.com/watch?v=e6VDvLluR4c&t=54s  .
 • Споделения опит от участие на български представители в Европейска конференция и посещение на иновативни ферми и партньорства в Словения от февруари 2020

В избора на иновативен нов фермер на годината се включиха всички членове на Консултативната група, който бе организиран електронно.  Тримата финалисти са:

 Димитър Кукунджиев, Ягодина с планинско пасищно животновъдство на български породи крави и овце над 1200 м н.в. в Родопите, мини мандра, за да добави стойност към животновъдството и се гордее с качеството на сиренето и кашкавала, на киселото овче и краве мляко. Гарантират, че продуктите са натурални, 100% високопланинско родопско мляко. Правят го от сърце и душа, с вкус на родопска трева и билки. Отскоро прилагат печеливш маркетингов подход – сътрудничество с работилница на био сладка и хотел Мурсал. Така млечни продукти кашкавал и сирене вървят страхотно панирани или печени с био сладката от диви ягоди, боровинки, малини, еликсир от глухарчета, боров мед с марка Мурсал или пък овче и краве гъсто кисело мляко обляно с дъхови био сладка. Туристите могат да ги пробват в менюто, да се уверят колко са вкусни и да си купят от витрините с продуктите и в къщи да си комбинират и усещат по-дълго дъха на Родопите.

Петър Петров, зооинженер, Боженски чифлик с. Съботковци, Габровско – стопанство, което е съвкупност от ферма с говеда и овце, мини мандра, за да преработва собственото мляко в кисело мляко, сирене, кашкавал, масло и пастьоризирано мляко и 2 къщи за гости, като гостите могат да се насладят на вкусните продукти на стопанството -  освен на млечните продукти още на пилета, патици, пъдпъдъци, зайци и др. и зеленчуците от две малки оранжерии. Предлагат и опознавателни разходки и дейности под формата на игра (доене, събиране на яйца, хранене на теленца, ловене на овце и др.), децата и младежите се запознават със селския бит и култура, което е източник на доходи за фермата, но и създаване на потенциални клиенти за продуктите.

Захари Беличенов, рибарник, Разлог  – заедно с още двама партньори комбинират производството на вкусна риба  (пъстърва, сьомгова пъстърва и сивен) с капацитет 150 тона годишно и цех за първична преработка с допълнителна услуга – малкото ресторантче, което привлича все повече клиенти - местни хора от региона и български и чужди туристи от туристопотока на Банско. Те виждат чистата среда, в която се отглеждат рибите, сред красивата природа на Пирин и често искат да си купят и за вкъщи.

Членовете на групата подчертаха, че изборът между тримата финалисти е бил много труден, тъй като всеки от тях има конкретни постижения и заслужава наградата.  Все пак най-много гласове спечели Димитър Кукунджиев и членовете на НКГ потвърдиха обявяването му за иновативен нов фермер за 2019 г.

Обсъдиха се възможни национални събития за официалното обявяване и връчване на наградата на Димитър Кукунджиев, но поради непредвидимата ситуация ще се изчака и се прецени, кое ще е възможно.

Относно български инструменти/ механизми (toolkits), които могат да се използват  в подкрепа на нови фермери групата обсъди:

 • Концепцията по проекта за интегриране на 10 инструмента, търсене по ключови думи и теми.
 • Университетите имат платформи за обучения, но те са само за обучаемите с код за достъп
 • Мария Юнакова даде предложения за маркетингови инструменти
 • Сайтът на НССЗ може да се използва като такъв български инструмент за подкрепа на нови фермери
 • Бизнес инкубатор-Гоце Делчев предложи като български инструмент да се направят кратки видеа с Васил Ралчев, 22 –годишен, занимава се с биоземеделие на етерично -маслени култури и плодове и зеленчуци по конкретни теми като: Изграждане на екип и работната ръка; Навлизане на европейски пазари, Маркетинг и реклама и он-лайн търговия; Бизнес планиране и стратегия; Успешен бизнес модел; Практическо образование; Предприемачеството

Идеята ни хрумна  докато правихме записа и подготвяхме неговото видео за  YouTube канала на проекта,  стори ни  се интересно това, което той споделя с желание и страст. Васил е съгласен да използваме споделеното за кратки видеа, които да запалят и други да се заемат със земеделие.

 Консултативната група НКГ обсъди и реши темата за следващия дискусионен кръг (ДК) да е "Иновативно и практическо професионално и висше образование в земеделието", като се включат професионални гимназии от областта и по възможност от страната, университети и други заинтересовани страни. Провеждането на ДК е подходящо да бъде септември –октомври, ако е възможно да се осъществи.

Още по проекта

Този сайт използва бисквитки. Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Прочетете повече за политиката за защита на личните данни.