Начало
За проекта
За занаятчиите
За Гоце Делчев и региона
Контакти
плетиво
   

чан - Райко Тюмбелекчиев, Гоце Делчев

Звънчарство и медникарство

От край време скотовъдството е развито в тоя край. И именно от мерака на овчаря за песен се ражда един занаят пълен с романтика и песен - звънчарството.

Какво е планина без стадо и що е стадо без звънци. Хилядолетия е огласяна планината от песента на чановете. И всяко стадо с свой звук. От далеч да личи чие е. По песента да знае булката, че стопанина иде. Звънците са били и мерак, и гордост. Чий еркич ще носи звънеца и той да води стадото. Чановете.... живата песен на планината.

кюлци от етнографската сбирка на историческия музей в Гоце Делчев

кюлци от етнографската сбирка на историческия музей в Гоце Делчев

Технологията на звънчарското производство е сложна и мъчна работа и майсторите - чанджии ревниво пазели нейната тайна. А в тази тайна е заключен и неповторимият музи-кален усет и чувство за красота и хармония, които майсторите - чанджии носели в гърдите си. По "глас" звънците се майсто-рели в шестнадесет и деветнадесет "чешита" и образували цялата тонова стълбица с всичките и тонове и полутонове. В така наречения "дюзен", включващ всички звънци - от най-малкия до най-големия, майсторите влагали своя неповторим талант на самородни музиканти.

Медникарството е занаят с традиции в Гоцеделчевския край. През вековете майстори са правели предмети за бита, за добитъка и за стопанството. Произведенията от мед крият някаква особена красота и топлина. Казват, че в медни джезвета се прави най-хубавото кафе. А греяна ракия в меден съд е като нектар за богове. Няма човек, който да не се зарадва на сервиз от мед. Меката топлина, струяща от съдовете, неповторимия уют, който създават ги правят желани подаръци по всякакъв повод. Медният съд е и топъл и искрящ. Почти скъпоценен. А умело преплетените украси създават илюзията за затворен вътре кехлибар. Гледаш го и ти се струва сякаш ако го оставиш на тъмно ще засвети със собствена ярка светлина и ако протегнеш ръце ще те стопли - по-добре от огън. Ако слънчев лъч го докосне ще заискри като скъпоценен камък - радост за окото.....

Майстор Юсеин Тюмбелекчиев и днес изработва медни съдове - ковани чаши, джезвета, купи, тави и менчета, такива, каквито са правени в някогашния Неврокоп.

меден сервиз за кафе - Ю. Тюмбелекчиев, Гоце Делчев

медени менчета - Ю. Тюмбелекчиев, Гоце Делчев

[начало] [за занаятчиите] [за проекта] [за Гоце Делчев и региона] [контакти] [Бизнес инкубатор - Гоце Делчев]

грънчарство звънчарство и медникарство
This page in English