Начало
За проекта
За занаятчиите
За Гоце Делчев и региона
Контакти
плетиво
звънчарство и медникарство
   

дървени сувенири- Георги Аврамов, Гоце Делчев

Дърворезба

За постигането на хармонична красота върху дървото са нужни много любов, безкрайно търпение, да се изрежат стотиците чертици и черти и вярно око, да се съчетаят в стилизирани фигури, за да се превърнат в оная ефирна, сякаш недокосната от човешка ръка красота плетеница, която гали окото като хубаво моминско лице. Тая красота идва преди всичко отвън, от живота и природата, от безпределните картина на човешката фантазия, пречупена през своеобразната призма на таланта, типизирана, претворена , одухотворена.

дърворезба - Н. Велев, Гоце Делчев

Само човек, който със сърцето си усеща дървото може да направи дърворезба, която да оживее пред очите ти. Само надарения майстор при вида на дървото вижда какво може да се направи от него. При резбаря одухотворяването се простира не само върху сътвореното от него предмети , но и върху материала. Преплетени клонки, птици, реални картини и фантазия се сплитат в чудото сътворено от просто парче дърво.

Дървото сякаш оживява, говори ти, радва душата, очите ти. Внася гората в дома и прави интериора неповторим. Всяка дърворезба има един особен чар. Мекота. А и винаги можеш да прекараш пръсти и да се слееш с духа на дървото. Не би могло човекът, живеещ сред величествените гори на Пирин и Родопите, да не поиска да даде душа на дървото, да му вдъхне живот. Прекрасни образци на дърворезбеното изкуство можем да видим днес в резбовани тавани на старите къщи, ракли, софри и столчета и в църковни иконостаси.

дърворезба - Мехмед Порей, с. Брезница

дърворезба - Н. Велев, Гоце Делчев

природата в дърворезбата на Н. Велев, Гоце Делчев

[начало] [за занаятчиите][за проекта] [за Гоце Делчев и региона] [контакти] [Бизнес инкубатор - Гоце Делчев]

грънчарство звънчарство и медникарство
This page in English