Начало
За проекта
За занаятчиите
За Гоце Делчев и региона
Контакти
плетиво
звънчарство и медникарство
   

глинени съдове от етнографската сбирка на историческия музей в Гоце Делчев

Керамика

Керамиката е още един от традиционните занаяти за този край. Неврокопските майстори грънчари са били известни в далечни места. Абланица е взела името си от бялата глина, която се намира в селото. Тук са се ваели в красиви форми грънци и съдове. Керамика е едно чудо, създадено от глина, древен занаят, чиито корени се губят из дебрите на миналото. Изящно изкуство, в което са преплетени различни стилове и епохи. Предавано от поколение на поколение, от род на род и до днес.

глинени съдове - Славчо Николов, с. Долен

Ако разгледаш творенията от глина можеш да върнеш времето - груби съдинки - сякаш седиш до старо огнище; изящни съдове, напомнящи линиите на девойка, идващи от древните гърци, улуци и тръби завещани от римляните и едни неповторими творения , чисто наши, български, взети от самата природа.

керамични саксии - Васил Мишев, Гоце Делчев

 

керамични съдове - Васил Мишев, Гоце Делчев

Из под сръчните ръце на майстора излиза глинена приказка, една оживяла фантазия. Керамиката внася колорит и топлина в дома. В керамични саксия цветето е различно. Вазата е друга - направена и украсена така, че ти се струва все едно по нея тече поточе и можеш да чуеш ромона му и да усетиш свежите пръски по лицето си. Или пък неочаквано за теб виждаш девойка - нежните линии на тялото й - една оживяла скулптура. Толкова форми, багри, предмети, че да не можеш да откъснеш очи от тях. От керамиката струи топлина, дава ти реална връзка с земята. Усещане за неповторимост....

керамика - Васил Мишев, Гоце Делчев

керамични съдове - Васил Мишев, Гоце Делчев

за Васил Мишев керамиката е изкуство

[начало] [за занаятчиите] [за проекта] [за Гоце Делчев и региона] [контакти] [Бизнес инкубатор - Гоце Делчев]

грънчарство звънчарство и медникарство
This page in English