Едноседмичен тур
Гоце Делчев - Разлог - Велинград
6 дни/5 нощувки
 

 

БГ
EN
Този проект се финансира от Програма ФАР Аксес 2000
на ЕС

 

   
Добре дошли в град Гоце Делчев!
 

Традиционно посрещане със здравец, хляб и сол и заминаваме за село Огняново, разглеждайки по пътя руините на античния римски град Никополис ад Нестум - археологически резерват, паметник на културата с национално значение. Време за почивка и развлечения - разходка из курорта Огняновски минерални бани с възможност за балнеопроцедури и ползване на топъл минерален басейн. За нощувка ще отседнем в страноприемница "Марчевски ханове"*** в съседното село Марчево и Ви каним на неврокопска вечер с традиционни местни ястия и фолклорна китка от Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци. Приятна почивка!

(Гоце Делчев-Огняново-Марчево-13 км)
След закуска Ви предлагаме възрожденски тур в природен парк "Западни Родопи" до село Долен - панорамна обиколка на архитектурния резерват
с разглеждане на уникални частни етнографски колекции и битов обяд в ресторант "Валентино". ...И продължаваме за българския Холивуд село Ковачевица - селище-музей с неповторима атмосфера, в което са снимани голяма част от най-хубавите български филми. Туристическа обиколка из архитектурно-историческия резерват с посещение на църквата "Св.Никола", галерията-ателие на художника Георги Попов и следобедно кафе с домашна почерпка в кафене "Капсъзовица" в Капсъзовите къщи (опция с предварителна заявка: фолклорен театър "Българска сватба" с участието на известната народна певица Николина Чакърдъкова и Неврокопския ансамбъл). За нощувка ще отседнем в съседното село Лещен, превърнато в уникално ваканционно селище за селски туризъм***. Единствено по рода си в България, то представлява автентичен комплекс от реставрирани къщи с традиционна родопска архитектура и интериор, съчетаващ умело старинна атмосфера със съвременен комфорт. В механата на мегдана Ви очаква възрожденска вечеря с домашни специалитети. Приятна почивка!

(Марчево-Долен-Ковачевица-Лещен-82км)
След закуска заминаваме за живописното село Делчево в пазвите на национален парк "Пирин" с панорамна разходка из архитектурния резерват. И още една възможност да се докоснете до миналото на Неврокопския край - посещение на етнографския музей в град Гоце Делчев с ретро-ревю на народни костюми, демонстрация на тъкане и пазар от изложбата на традиционни тъкани, сувенири и икони от местни художници и занаятчии. Битов обяд в механа "Маламова къща" и отпътуване за град Банско - най-бързоразвиващия се български зимен курорт със запазена възрожденска атмосфера и традиции, люлка на прочутата Банска иконописна школа и главна врата към национален парк "Пирин". Туристическа обиколка из старинния квартал с разглеждане на най-значимите културно-исторически забележителности в архитектурния резерват - църквата "Св.Троица", иконната изложба "Банска художествена школа", Веляновата къща с фолклорна изненада от Банската мъжка група и етнографската изложба на народните занаяти. В съседния град Разлог - домакин на традиционния зимен Кукерски фестивал, сме на кукерска вечер с македонски специалитети и фолклор в механа "Кипрева къща", а нощувката е в уютни семейни хотели (**) в село Добринище. Приятна почивка!

(Лещен-Делчево-ГоцеДелчев-Банско-Разлог-Добринище-107км)
След закуска ще Ви покажем символа на Пирин в единствената градина за култивирано отглеждане на еделвайси в България с възможност да си вземете оригинален сувенир за спомен. Приключенски тур- фотосафари в национален парк "Пирин" с изкачване до Безбожкото езеро - едно от най-красивите "кристал- ни очи на Пирин", останали от ледниковия период, дегустация на билков чай с боров мед в подножието на вр. Безбог (2 645 м) и горски пикник сред дивата природа. Ще Ви заведем и в национален парк "Рила", разглеждайки по пътя минералния плаж и римската баня с действащите край нея стари "чопури" в село Баня, като целта е село Добърско и църквата "Св.св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат" (1614 г.) - паметник на културата с национално значение под закрилата на ЮНЕСКО, съхранила уникален стенопис с изображение на Иисус Христос в ракета, датиран от времето, когато тази дума е била все още непозната на човечеството …с фолклорна закачка от "Добърските баби". И продължаваме за град Велинград - един от най-известните български балнеоложки курорти, връщайки се отново в природен парк "Западни Родопи". Ще се настаним в балнеохотел "Велина"***, кацнал над защитената местност "Клептуза". В таверна "Омар" Ви очакват атрактивни кулинарни изненади с фолклорни подправки от Дорково и Костандово. Приятна почивка!

(Добринище-НП "Пирин"-Баня-Добърско-Велинград- 122км)
След закуска - време за почивка и развлечения с възможност за балнеопроцедури и минерален плаж. Обяд в ресторанта на хотела и заминаваме за село Дорково - пешеходен тур до крепостта Цепина, една от най-важните български твърдини в Родопите през Средновековието, седалище на деспот Алексий Слав. На връщане в село Костандово ще влезем в килимарската фабрика за ръчна изработка на традиционни тъкани и картини от текстил - мястото, където се тъкат едни от най-скъпите килими в света на най-големите станове в Европа. ... И продължаваме за село Сърница. Ще се настаним във вилно селище "Ива" на брега на язовир Доспат в курорта Орлино и Ви каним на родопска седянка с хайдушко чеверме и гайда. Приятна почивка!

(Велинград-Дорково-Костандово-Сърница-83км)
След закуска Ви предлагаме панорамна разходка с лодка из язовир Доспат, атракционен риболов и рибен пикник. Напускайки Сърница, заминаваме за град Велинград за дегустация на екопродукти от горски плодове и билки в Центъра за бизнес и информация с последна възможност за закупуване на сувенири от традиционната изложба-базар на народните занаяти и приложни изкуства.

(Сърница-Велинград- 56км)
Информация
Резервация

 

webmaster - N. Ilcheva

© 2003 Бизнес инкубатор - Гоце Делчев, всички права запазени
използването на снимков материал от този сайт става само с разрешение на
Бизнес инкубатор - Гоце Делчев