Избери тур по тематика
 
 

 
 

Български English


Този проект се финансира от
Програма ФАР на ЕС
ТГС България - Гърция

 
 
 

 
 
специални турове
бит и култура
І І І І

 

 

Балканска трапеза
 

Този край се слави с гостоприемство и вкусни гозби, обилно полети с гъсто вино и с фолклорни подправки. Всеки си има специалитет и крие тайната.

  За Дафина от Барото готвенето е животът й. С подправки и щипка вдъхновение гозбите са и вкусни и красиви, уж познати пък вкусът нов и различен и го помниш дълго.  
  Банско, Разлог и Гоце Делчев отдавна спорят кой прави най-вкусната капама, ястие къкрило дълго в калена тенджера на бавен огън. В Гоце Делчев по Коледа домашно сготвена тя е отколешна традиция. Молерите приготвят банския чомлек и огромни шишове-саби. В Разложко ще ви гостят с чекане с кокошка и с бурек -сладкиш от стрита тиква и канела.  
  И още Селски пикник с... хайдушко отвличане в Банско-Разложко или дегустация на млечни екопродукти във високопланинска ферма край Якоруда. Може да участвате в националния еноложки фестивал "Винена завера" в Банско.  
 

Изненади ви очакват в Гърция:
Дегустация на световноизвестни гръцки елексири в шато "Коста Лазариди" във винарска изба в околностите на Драма и Дионисиева вечер с бузуки в антична таверна край Драма или Дионисиеви вакханалии в Кали Вриси
Атракционен риболов с рибен пикник край язовирите на река Нестос или Рибна вечер в традиционна таверна край изворите на Кефалари

  Селски пикник с родопско чеверме и каракачански фолклор
Участие в традиционния фестивал на картофите в Като Неврокопи с дегустация на оригинални местни картофени специалитети
Интересно е гостуването при жените от Коккиногия, произвеждащи екопродукти по стари рецепти.
 

 
 
 
webdesign: nats    
 
     
 
© 2005 Бизнес инкубатор - Гоце Делчев, всички права запазени
използването на снимков материал от този сайт става само с разрешение на
Бизнес инкубатор - Гоце Делчев