Избери тур по тематика
 
 

 
 

Български English


Този проект се финансира от
Програма ФАР на ЕС
ТГС България - Гърция

 
 
 

 
 
специални турове
бит и култура
І І І І

 

 

Багри и мелодии  
  Наслада за окото е богатата колекция от носии и тъкани в етнографския музей на Гоце Делчев. Багрите на природата и вкусът на българката разкриват красиви девойки в ретроревю или древни ритуали.
  Правят се обредни трапези за Коледа, Великден и Гергьовден. Ще видите сватбени обичаи - калесване, шиене на байряк, кичене на булка, месене на пити и пиене на блага ракия. Неврокопският ансамбъл ще ви увлече в ритмите на народните танци и песни.  
 

Любителите на автентичния фолклор ще останат очаровани от срещите си с Добърските баби, мъжката група от Банско, надпяването на женските групи от Баничан и Борово и за високо пеене от Долен и Сатовча. Не пропускайте кукерските празници в Разлог и Елешница, кукерска вечер в механа "Кипрева къща", фотосесия в кукерски костюми, изработване на кукери-сувенири.

  В Гърция се включете в международния танцов фестивал в Хиропотамос, фолклорните фестивали Елефтерия в Драма и Акрития в Като Неврокопи, традиционните карнавали край Фалакро, Бамбугерите в Кали Вриси, Момойери в Ситагри. Може да гостувате на каракачаните в Елатия. Нестинарският танц върху жарава е в Мавролефки, а пролетна кушия в Доксато. И традиционната гръцка вечер с възможност да научите сиртаки.

 
 
 
webdesign: nats    
 
     
 
© 2005 Бизнес инкубатор - Гоце Делчев, всички права запазени
използването на снимков материал от този сайт става само с разрешение на
Бизнес инкубатор - Гоце Делчев