Бизнес инкубатор - Гоце Делчев
новини
услуги
обучение
лизингова схема
проекти
фирми наематели
проект JOBS
регион Гоце Делчев
сродни организации
екипа
за контакти

  

 

 

 


:: проект България - Беларус ::


Развитие на екотуризма в Източна Европа и Централна Азия
Въвеждане на иновации в селския туризъм

Членовете на Мрежата на бизнес инкубатори и технологични паркове от Източна Европа и Централна Азия /ЕСАbit/ Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, център за подпомагане на предприемачеството, България и Беларуското обществено обединение “Отдих на село” осъществиха съвместни дейности по проект “Информационно-консултански център по селски туризъм като иновационен метод за развитие на предприемачеството на село” финансиран от “Организация за сигурност и сътрудничество в Европа” /OSCE/.
Общите дейности, които двете организации изпълниха съвместно са:

  1. Обмяна на опит, добри практики и успешни проекти в еко и селския туризъм в регион Източна Европа и Централна Азия.
  2. Обучение на предприемачи от селските области в Беларус.
  3. Работно посещение на представители от Беларус в България.
  4. Публикации.
  5. Разработване на виртуален бизнес инкубатор.

25 представители на предприемачи и обществени съвети по туризъм от Беларус преминаха обучение в Минск, на 16 – 17 Септември 2009 г. То бе изключително практически ориентирано. Обучители бяха Росица Джамбазова и Щефан Шандера. Росица Джамбазова, Бизнес инкубатор – Гоце Делчев проведе обучение на тема “Бизнес инкубаторът - хъб за разработване и предлагане на  туристически услуги и създаване на ефективен клъстер в екотуризма”, като сподели 10-годишния опит  на инкубатора. Практическата задача за участниците бе изключително полезна и същевременно забавна. Разделени на 3 групи, те трябваше да разработят интересен екотуристически продукт. Разработването на всеки продукт изисква вземане на правилни решения за използване на туристически ресурси, съобразяване времетраенето на продукта и предлагане на конкуретна цена, която да привлече и спечели внимането на туроператора, така че той да закупи най-добрия продукт на най-изгодна цена. Победител бе туристическия продукт на селище “Хермес”. Хермес е богът на търговията и предприемаческия дух. Групата нарече своето село Гермесовка и съчетавайки максимално ресурсите, които имаха създадоха най-добрия туристически продукт. Представянето му бе изключително впечатляващо, с много въображение, творчество и чувство за хумор. Останалите селища “Афродита” и “Деметра” също създадоха добри продукти. Методологията “обучаване чрез прилагане на практика” е ефективна и дава резултати чрез съчетаване на нови знания, опит, креативност и забавление.
Щефан Шандера имаше сложната задача да представи опита и устойчивостта в бизнес инкубирането в Източна Европа и Централна Азия, фази на развитие и конкретни примери от инкубатори в Казахстан, Узбекистан, Русия и Украйна. Той проведе и обучение по брандинг. Много ползотворна бе дискусията на тема “Как бизнес инкубаторът да бъде успешен ”. След това постави практически задачи на 5 групи обучаеми да определят услугите, които един инкубатор трябва да предлага кой и как би могъл да финансира създаването на инкубатор. Всяка група представи визията си за услугите на виртуален бизнес инкубатор в Беларус.
Всеки сподели как би приложил усвоеното по време на обучението в работата си. Всички получиха сертификат за успешно преминато обучение.

От 2 до 5 Октомври 2009 5 представители от организацията “Отдих на село” и областите Гомел и Брест посетиха България, Бизнес инкубатор – Гоце Делчев и регион Гоце Делчев. В работна среща, организирана от Бизнес инкубатор – Гоце Делчев се срещнаха с български представители, занимаващи се с еко и селски туризъм за обмяна на опит, добри практики, интересни дейности и успешни проекти.
Програмата бе наситена, за да се запознаят с колкото е възможно повече от разработените от инкубатора туристически продукти в регион Гоце Делчев, да се обменят идеи с местните хора – представители на мрежата за развитие на туризма както и да опитат местните специалитети.

Партньорите от Беларус посетиха  читалище “Просвета” в Гоце Делчев и научиха за богатата библиотечна и самодейна дейност. Хореографите и ръководителите на ансамбъла за народни песни и танци “Яне Сандански” разказаха за подготвянето на спектаклите и участията, и предоставиха носиите на танцьорите на чуждестранните гости. Те веднага се възползваха от възможността и преобразявани в български самодейци си направиха фотосесия. Партньорите отправаха покана за участие в международен фолклорен фестивал в Беларус, а г-жа Валерия Клицунова поиска да препоръча читалището на свои шведски партньори, които искат да трансферират ноу-хау за съхранение и опазване на културата и традициите в Швеция.

Следващата среща бе със занаятчийката Адиле Кади от Брезница, която показа сръчността си в тъкането и плетенето. Гостите бяха впечатлени от уменията й и охотата, с която споделя своя опит при посрещане на различни по националност туристически групи. Закупиха си ръчно изработени чорапи от вълна, подходящи за студените зими в Беларус.
Следобед участваха в туристическа атракция “Крадене на булка” на читалището в  село Баничан, представена от четири поколения. Преговорите за открадната булка Маша не бяха никак леки. “Офертите” за замяна с президента Лукашенко и неговия венецуелски приятел  Чавес не бяха достатъчни и едва когато всички се хванаха на хорото “откупиха” обратно крадената мома. А тя бе готова да остане в България при новата си приятелка - най-малката участничка 4-годишната Христина.
Много важен компонент от селския туризъм е автентична местна кухня. Беларуските партньори оцениха типичните за село Баничан ястия, приготвени от градината на домакинята. Славата на баничанският старец и българската домашната ракия ще се носи надалеч.
Село Лещен ги очарова  със съхранена възрожденска архитектура и атмосфера. Дори дъждът, който се лееше сякаш из ведро, не уплаши гостите и те хукнаха из гората кой да събира горски плодове, кой - камъни, а други – красиви гледки за спомен от разноцветна есенна гора.
За да научат повече от местния потенциал и трансграничния опит, част от беларуските представители поеха по маршрутите в съседна Гърция на “Туристическия калейодоскоп Места – Нестос”, разработен от Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, а друга част посетиха село Огняново, което впечатли със релаксиращата атмосфера и добра кухня.
Те имаха възможността да се докоснат до местния дух, и се чувстваха отлично.

В заключение Бизнес инкубаторът и обществено обединение “Отдих на село” ще използват туристическия потенциал за бъдещо сътрудничество и съвместната работа. Беларуският партньор ще разработи бизнес услуги, които да се предлагат от виртуалния бизнес инкубатор за подкрепа на предприемачите от селските райони, използвайки опита на ECAbit и развитие на трансграничното сътрудничество в туризма, по примера на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев. Интересният модел на българското читалище като иновативен хъб в селата може да бъде прилаган в бъдещи проекти между Беларус и Швеция.
Покана за присъединяване към дейностите в подкрепа развитие на туризма е отправена към останалите членове на “Мрежа на бизнес инкубатори и технологични паркове от Източна Европа и Централна Азия /ЕСАbit/”.
Тъй като една снимка показва много повече от 1000 думи, вижте снимките.

 

 

 

 

 

І  Нагоре  І
   
   
designed by: BIGD web master 2000 - 2009©