Летeн фестивал „Еньовден” с фолклорен конкурс

S6301432Летният фестивал „Еньовден” се организира от община Гоце Делчев и кметство с. Делчево.Живописното село Делчево е домакин на традиционния летен фестивал, посветен на Еньовден. Тази година той ще се проведе на 23 и 24 юни /събота и неделя/ и ще бъде с международно участие.

Първият ден – 23 юни /събота/, е посветен на обичаите свързани с Еньовден.

Програмата започва в 15.00 часа с представяне на традиционен сватбен ритуал на площада в Делчево. В тези горещи летни дни представянето на "Змейова сватба" е особено подходящо. Читалището на с. Мосомище се накара една стара легенда на селото за красива мома и огнен змей да оживее. След нея започва веселие. В 18.00 часа от площада в селото се поема към местността „Вълчова тумба” за „мълчана вода”, което също е сред традиционните еньовденски ритуали, в  Делчево. Интересно е, а и гледката си струва.

Вторият ден на фестивала е посветен на българския фолклор. Новото тази година е, че фестивалът е със състезателен характер и в него ще могат да участват индивидуални изпълнители и групи на традиционен и обработен фолклор. Конкурсната програма на фестивала ще започне в 10.00 часа на 24 юни 2012 г. На победителите в различните категории ще бъдат връчени награди.

Всички са поканени.