Начало
За проекта
За занаятчиите
За Гоце Делчев и региона
Контакти
плетиво
За Гоце Делчев и региона
 

Живописен и романтичен, автентичен и митичен край е Гоцеделчевският. Тук се сливат минало и бъдеще. Чудна плетеница от култури, традиции и съвременност ...

Самото разположение на общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово е особено. Кой ли друг край може да се похвали с такова. Тук си дават среща планините Пирин, Родопи, Славянка и Стъргач. Шепа земя, а толкова различни гледки.

Районът е един от най-богатите на води и гори в България. В североизточните склонове на Пирин са разположени многобройни циркусни езера, които изливат водите си в притоците на р. Места. Особено красиви са Брезнишките, Корнишките и Каменишките езера. Изобилни са минералните води, бликащи в подножието на планините. Уникалните природни дадености са в съчетание с преходно средиземноморския климат. Южно слънце през три сезона, но и белоснежна зима, изобилие на плодове и зеленчуци, вкусни ястия и уханни вина. Вековна история има тоя край. Много култури и религии са се преплетени в него. Много племена и народи са населявали земите: траки, древни гърци, римляни, славяни… И всеки е оставял следи от присъствието си.

Красота и спокойствие в полите на Пирин и Родопа

На 200 км южно от София, почти на границата с Гърция, се намира този вълшебен край. Всичко що може да зарадва окото, да отпусне сърцето и да възвиси душата има в тук. Съчетанието от културни традиции, богато историческо наследство, природни дадености, географско разположение предлага много добри възможности за развитие на селски и еко - туризъм в региона. В близост са селата Ковачевица, Долен, обявени за културно исторически резервати. Със своята архитектура и старинен дух Ковачевица, Долен, Лещен, Делчево привличат туристи от страната и чужбина.

Капсъзовата къща в Ковачевица - един от домовете, запазили старинния си дух , който предлага уют и спокойствие на туристи от България и чужбина

 

"Време спряло пред портите дъбови

куп години през тях са дошли.

Те преграждали пътя пред чуждите

и посрещали гости добри"

 

 

Цели села като Ковачевица, Долен, Делчево, Лещен по ансамблово архитектурно решение и по вида на сградите в тях представляват уникални примери на българското строителство.

Ковачевица - културно - исторически резерват, се гордее с великолепни образци на възрожденската архитектура.

Високи каменни зидове, тиклени покриви и самобитен стил. Тесни, виещи се калдъръмени улички. Неповторима атмосфера. Спряло време - това ще срещнете в Ковачевица

За да попаднеш в Ковачевица минаваш през Лещен. Бели къщи с големи чардаци и тиклени покриви, накацали из долчинката. Лабиринт от каменни улички. Селски хан на мегдана на селото.

Лещен също предлага отлични условия за любителителите на алтернативния и селски туризъм - прекрасна природа, забележителна архитектура, съвременни удобства с романтиката на едно отминало време ...

По - на изток, сгушено в Дъбрашките Родопи е с. Долен - също архитектурно - исторически резерват.

Калдъръмените улички и старите къщи на Долен, повлияни от стила на ковачевишката къща очароват посетителя, оказал се сякаш далече във времето - вековете назад.

Над самия град Гоце Делчев, кацнало като орел е Делчево. Разположено горе над стръмните склонове предлага изумителни гледки. Забележителни архитектурни ансамбли са съхранили възрожденския дух. Селото е разположено в самата букова гора. Щедро надарено от планината с бистра и сладка вода, чист въздух и гледка от птичи поглед над Гоцеделчевската котловина.
В което и село да идете Ковачевица, Долен, Делчево или Лещен сте добре дошли. И всяко ще ви очарова с нещо свое. Всяко със собствена магия. Останеш ли тук получаваш всичко - и дом, далече от шума, и патриархална почивка, и възможност сам да набереш храната си. Гостоприемните домакини могат да ти предложат разходка в планината на кон или пеша, бране на гъби и билки, риболов, лов.

Гоце Делчев от птичи поглед

черквата Св. Богородица в Гоце Делчев

[начало] [за занаятчиите] [за проекта] [за Гоце Делчев и региона] [контакти] [Бизнес инкубатор - Гоце Делчев]

грънчарство звънчарство и медникарство
This page in English